* Тази статия е писана през далчената 2017 и може да съдържа остаряла информация.

Натиснете тук, за да прочетете актуланта ни статия за избор на камери.

В нея сме описали всички подробности, които трябва да вземете предвид при избора ви на камера в днешни дни.

През последните години на пазара се появиха много от така наречените бейби монитори (baby monitors) или иначе казано - камери, които ви позволяват да наблюдавате детето си от разстояние - без значение дали става дума за съседната стая или другия край на града. Те идват в най-различни размери и форми и предлагат различни функции.

Като експерти в областта на видеонаблюдението забелязваме, че някои от тези продукти са твърде надценени, а други - нискокачествени. Затова се надяваме с тази статия да ви помогнем да изберете най-добрия вариант за вашите нужди и бюджет.

Какво е бебефон и какво можете да правите с него?

Гледайки рекламите на продуктите на пазара можем да обобщим, че бебефонът ви позволява да наблюдавате децата си през компютър, стартфон или таблет, когато не можете да сте до тях, както и да ги чувате и да им говорите. Това включва следните често срещани сценарии:

  • Детето е в детската стая, а родителят има друга работа из вкъщи
  • Родителят е извън вкъщи, а за детето се грижи друг (например наблюдавате детегледачката)
  • Искате да сте сигурни, че детето спи спокойно (без кошмари, нарушения на съня и т.н.) и не става често през нощта (често уриниране, сомнамбулство)
  • Детето прави бели, излиза от стаята си, стига до места, до които не би трябвало, а вие не знаете как успява да го направи
  • Можете да показвате детето на роднини (например баби и дядовци). С помощта на мобилно приложение те могат да гледат детето от всяко място с интернет
  • Пропускате важен момент - първа дума, първи стъпки. С бейби монитора винаги имате запис от тези моменти
  • Налага се да излезете за малко и да оставите детето само (да, това е неразумно, но се случва на много хора)

За нас един такъв бебефон представлява чисто и просто IP CCTV камера с някои от следните функции:

  • Подходящ размер и монтаж (така наречените компактни камери)
  • Широкоъгълен обектив (за да се вижда цялата стая)
  • Мобилно приложение (за да можете да наблюдавате отвсякъде)
  • Запис на карта памет (за да гледате записи)
  • WiFi модул (за по-малко кабели)
  • Двупосочно аудио (уоки-токи)
  • Нощно виждане (за да виждате какво се случва през нощта)
  • Алармени събития (за да получавате известия при дадено събитие)

По тази причина целта ни в тази статия е да сравним предлаганите на пазара камери, рекламирани като бейби монитори, както и да разгледаме използването на професионални IP камери за видеонаблюдение като алтернатива.

Бебефони - цени, предимства и недостатъци

Първо нека изтъкнем предимствата и недостатъците на камерите, продавани като бебефони:

  • Тези камери са по-скоро потребителска електроника, от колкото професионални камери и по тази причина настройването им обикновено е по-лесно от това на професионалните камери
  • Евтините модели са изключително нискокачествени
  • Скъпите модели предлагат твърде малко екстри, в сравнение с професионалните IP камери от този ценови диапазон

След това нека видим какво се предлага на пазара. След няколко бързи търсения в интернет и в популярните онлайн магазини ( eBay, Amazon ) можем да разделим предлаганите бейби монитори на 3 групи:

Евтини боклуци с цена 40 - 60 лева

Пример за евтин бебефон. Това са евтини камери от безизвестни производители, внесени и продавани с голяма надценка (цената им на едро рядко минава границата от 30 лева). Тези камери се характеризират с гръмки обещания и списъци с екстри, присъщи на камерите от високия клас. Рядко тези камери работят както се очаква от тях, а много често дори и не работят изобщо.

Като търговци и ние сме изкушени да предлагаме толкова достъпни камери, затова от време на време изпробваме по няколко такива модела, но след тестовете, решаваме, че тези камери ще ни донесат повече негативни оценки, от колкото доволни клиенти. До момента на писане на тази статия, изпробвахме общо 9 различни модела от тях и ето какви са резултатите:

  • 4 от тях се развалиха в първите 3 месеца от ползването им. Особено проблемни са PTZ моделите (тези, които могат да се въртят посредством фина механика). Една качествена PTZ камера струва над 400 лева, така че можете да си представите какви компоненти са вложени в евтините модели. Отделно от това PTZ функцията е напълно излишна когато имате широкоъгълен обектив, който “покрива” цялата стая.
  • Качеството на картината е лошо. Дори и при камерите, рекламирни като 720p HD, след разглобяване установихме, че сензорът е VGA 640x480 ( това е 4 пъти по-ниска резолюция ), а картината от него се разтяга до 720p, колкото производителя да може да сложи “вълшебните думи” HD на опаковката.
  • Мобилните приложения не винаги работят с всички телефони, а понякога не работят изобщо. За хората, притесняващи се за поверитлността си, проблемът е още по-сериозен, тъй като част от тези камери използват облачни (cloud) услуги, разработвани от неизвестни компании, на които се доверявате с видео записи на децата си.
  • Имахме проблеми да пуснем камерите и да направим първоначална настройка, заради липсващи или неправилни наръчници за употреба. При част от камерите инструкциите за употреба не отговаряха на действителността и се налагаше да налучкваме как да пуснем камерата да записва.

В заключение можем да препоръчаме тези модели само на хората, които искат да вложат минимално количество средства, нямат никакви очаквания и не се притесняват, че ако камерата се развали, трябва да я изхвърлят. В този случай бихме препоръчали купуването на евтина IP камера. Изброените от нас модели в следващата секция са със значително по-добри характеристики и се развалят много по-рядко.

Среден клас продукти с цена 80 - 300 лева

В този сегмент нещата стоят доста по-добре. Можем смело да заявим, че това е “златната среда” при специализираните бебефони. Тук производителите се отказват от безкрайните списъци с екстри и се фокусират върху предлагане на няколко функции, но за сметка на това използват на качествени компоненти, които гарантират безпроблемна работа.

Пример за такива камери са серията продукти на Motorola:

При тях липсват функции като наблюдение от далечно разстояние (можете да наблюдавате само ако сте вкъщи), а при някои модели липсва нощно виждане или двупосочно аудио. За сметка на това:

  • Изработката е на очакваното ниво
  • Качеството отговаря на рекламата ( HD камерите са наистина HD )
  • Производителят е доказана марка, предлага се и гаранция
  • Камерите се настройват лесно и работят безотказно

Препоръчваме подобни камери на всеки, който иска да даде парите си за продукт, който макар и не най-добрия на пазара, ще върши работата, за която е предназначен. Преди да вземете решение обърнете внимание и на следващия раздел в статията, където демонстрираме някои IP камери, които са в същия ценови диапазон и предлагат повече екстри и контрол.

Висок клас бебефони, струващи над 300 лева

Висококачествен бебефон марка Nest. Тук минаваме в класа на имиджовите продукти, където плащате за марка, дизайн и (често ненужни) функции, които липсват в по-евтините бейби монитори.

Пример за такава камера е:

Както можете да забележите, производителите им са вложили много средства в създаването на красиви и интерактивни рекламни страници, функциите на самите камери са представени по много достъпен начин и използването им изглежда лесно. Много подходящ аналог са продуктите на Apple, а именно iPhone телефоните им:

  • Те са едни от най-скъпите на пазара, клиентите им ги харесват заради лесната им употреба и липсата на нужда от допълнителни познания в областта
  • По същият начин тези камери са лесни за настройване и употреба дори и за хора, които нямат много знания и опит с технологиите
  • За жалост, както и при iPhone-ите, харуерът (сензорът, обектива и т.н.) е много надценен.
  • За същите пари можете да си купите IP камера с много по-добри параметри или да получим такава със сходни параметри, на около 40% по-ниска цена. Недостатъкът ще е, че работата с камерата няма да е чак толкова лесна, но в никакъв случай няма да е трудна ( като при Android телефон, ако следваме аналогията )

Разбира се ако бюджетът не е проблем за вас или искате да получите най-доброто, няма причина да изберете друг продукт. В такъв случай бихме ви препоръчали камерата на Nest. Компанията Nest Labs е основана от бивши служители на Apple, а към момента е собственост на Google ( Alphabet ). Освен камери, компанията предлага и други продукти за домашна автоматизация като датчици за дим и термостати, с които можете да автоматизирате дома си и да намалите сметките си за енергия. Употребата на всички техни продукти е изключително лесна, а компанията съществува сравнително отскоро (2010), така че тепърва можете да очаквате още полезни продукти от тях.

IP Cube камерите като алтернатива на бебефоните

Както казахме по-рано, IP Cube камерите, които се използват в системи за видеонаблюдение са малко по-специализирани продукти и по тази причина имат следните предимства и недостатъци:

  • Получавате най-добрата техника на най-ниска цена. При професионалните системи фокусът е върху качеството и производителността, затова такива камери почти винаги имат по-добри технически параметри и качество на картината
  • Надеждност - другият не по-малко важен фокус на производителите е издръжливостта на продуктите. При видеонаблюдението е недупостимо да възникват чести повреди в техниката. Затова и този тип камери се развалят много по-рядко.
  • Употреба - основно предназначение на IP камерите е да се вграждат в професионални системи. По тази причина те са малко по-сложни за настройване, но ако редовно ползвате компютър или смартфон, няма причина да се притеснявате.

А сега нека видим и алтернативи на бейби мониторите по ценови категории:

Нисък клас IP камери с цена до 100 лева

Тук отново ще сте принудени да направим компромиси, но в този случай те са по-незначителни. Ето няколко продукта, които са много подходящи за целта:

Бюджетнaтa IP камерa на Foscam

Достъпен модел с базови екстри. Качеството на картината не е много добро, но е достатъчно за да различавате всички нужни обекти. За сметка на това моделът предлага изключително широк ъгъл на виждане ( 110 градуса ), който рядко се среща при другите камери. Софтуерът за отдалечено наблюдение е учудващо достъпен и лесен за ползване.

Компактната IP камера на VStarcam Цената и е несравнима, а техническите характеристики са на ниво. Дизайнът е много елегантен, а материалите - качествени. За жалост (и за щастие на западните производители) VStarcam не отделят достатъчно внимание на европейския и американския пазар. В резултат на това софтуерът и е зле преведен. Това не затруднява ежедневната работа с камерата, но може да подразни някои потребители. Ако сте склонни на тези компромиси ще получите може би най-добрата камера в този ценови диапазон.

IP камери от среден клас с цена 100 - 300 лева

В този ценови диапазон получавате широк избор от камери, при които не се налага да правите компромиси, а и имате достъп до всички налични екстри. В зависимост от бюджета ви можете да изберете камери с:

  • Резолюция 720p HD или 1080p FullHD
  • Качествено нощно виждане
  • Двупосочно аудио
  • WiFi модул
  • Цифрови подобрения на картината
  • Алармени функции

Тези камери са надеждни, произведени от реномирани производители на видеонаблюдение и превъзхождат технологично бейби монитор аналозите им. За сметка на това първоначалната им инсталация е малко по-сложна. За щастие можете да намерите подробни указания за използване в статията ни “Монтаж и настройка на IP камера”. А това са част от подходящите за целта камери:

Висок клас IP камери, струващи над 300 лева

Инвестирането в камера в този диапазон за наблюдаване на деца е неоправдано. За парите си ще получите наистина добра камера с резолюция 3Mpx или повече, но тези резолюции са подходящи за наблюдение на големи помещения или открити площи. При монтаж в детска стая, разликата спрямо една по-евтина камера с резолюция 720p HD или 1080p Full HD е незначителна. От друга страна ако държите да получите най-доброто, можете да прегледате тези модели:

Заключение и последни съвети

Без значение дали имате на разположение 60 или 260 лева, важното е да ги дадете за продукт, който най-добре ще отговаря на нуждите ви и ще ви е най-удобен за употреба. За всеки случай ви оставяме и няколко заключителни съвета:

  • Преди купуване се поинтересувайте за софтуерът, с който работи камерата. Изтеглете го преди покупката на вашият смартфон или табет или разгледайте снимки и видеоклипове от него. Макар и без налична камера функциите му да са ограничени, ще придобиете представа как се работи с камерата и дали ще ви е удобно. Дори и най-добрата камера е безполезна ако софтуерът и не е удобен.
  • Помислете дали са ви нужни следните екстри: WiFi, нощно виждане и двупосочно аудио. На пръв поглед всички те звучат много полезни, но практиката показва, че рядко се ползват, за сметка на това покачват цената на модела.
  • Не разчитайте на алармените функции на камерата за да предпазите детето си от опасност. Дори и при професионалните камери не винаги компютърът може да разпознае дадено действие. Камерите за автономно наблюдение, които използват професионалистите (и показват по филмите) струват в пъти повече.

Надяваме се с този изчерпателен анализ да сме ви помогнали с избора на бебефон. Оставаме на линия за всякакви допълнителни въпроси.

Още от Как да избера камера?

Как се работи с DVR рекордер?

Захранване на камери

Какво са цифровите подобрения на картината?

5G Мобилни Мрежи и 5GHz WiFi: Разлики, Предимства и Приложение в съвременните камери

Как да си избера камера?

Какво е PTZ (управляеми) камери?

Какво е резолюция и защо е важна?

Всичко което трябва да знаете за обектива на камерите

Какво можете да постигнете с една камера

Куполна, Булет или Комактна - как да изберем правилната форма

Окабеляване на системи за видеонаблюдение

Кои са качествените марки във видеонаблюдението?

Стандарти за видеонаблюдение - Аналогови, HD-TVI, HDCVI и IP

Монтаж на аналогова система за видеонаблюдение

Колко струва да имам видеонаблюдение?

Водоустойчиви, прахоустойчиви и вандалоустойчиви камери

Как да монтираме сами камера за видеонаблюдение

Как да монтираме хард диск в рекордер?

Разликите между цифрово увеличение и оптично увеличение

Този сайт използва бисквитки (cookies) и обработва лична информация съобразно ОРЗД (GDPR). Подробна информация можете да откриете в нашите Политика за "Бисквитките" и Декларация за поверителност.

Поръчка

Доставка (Еконт/Спиди)

Поръчайте сега и получете в периода 25 - 26 април 2024г.

Безплатна
Отстъпка за количество: 0%
Общо
Начин на плащане
Адрес за доставка

Нужен ни е само вашия ЕИК номер, а всичката останала информация ще вземем от ДДС регистъра (VIES). След поръчката наш сътрудник ще ви се обади за да потвърди данните.

Вашата поръчка бе приета успешно

Благодарим ви!

Ще се свържем с вас до един работен ден

за да потвърдим поръчката ви

След което куриер ще достави поръчката

до вашия адрес

Благодарим ви за доверието!


Тъй като сте поръчвали и преди при нас, няма да ви притесняваме по телефона за потвърждаване на поръчката ви


Ако все пак желаете да ви се обадим за уточнение - натиснете тук