Най-важното при избора на камери е първо да решите за себе си какво точно искате да постигнете
Не се водете по външния вид - повечето камери изглеждат почти еднакво, но разликата в качеството може да е драстична
Всички съвременни камери можете да гледате през телефона си, но с това приликите се изчерпват

Искам видеонаблюдение, но от къде да започна?

Лесно е да изберете подходящи камери, стига да знаете точно какво искате да постигнете. Затова нека първо ви зададем няколко бързи въпроса, а след като си ги отговорите, ще можете сами уверено да направите правилния избор.

 • Какво точно искам да гледам?
 • Къде ще сложа камерите?
 • Какво ми е нужно за да гледам?
 • Искам ли да имам записи?
 • Искам ли да чувам и говоря?
 • Цена или качество? А може ли и двете?
 • Какво друго трябва да знам?
Може би най-популярния сценарий - наблюдение на мястото, на което се разменят или прибират пари
За собствениците на магазини е важно да могат да проследят как и защо е изчезнала дадена стока
При домашното видеонаблюдение най-често искаме да виждаме кой влиза и излиза ...
... както и какво се случва с автомобилите ни.
При индустриалните обекти най-вероятно бихте желали да наблюдавате опрделени процеси или движение на стоки

Какво точно искам да гледам?

Звучи елементарно, но опитът ни показва, че много хора се впускат в сравняване на технически параметри, цени и марки, без да са си отговорили на този елементарен въпрос.
Затова първо отделете минута и помислете точно какво искате да виждате?

 • В магазин или заведение това са касата, склада и витрините с продукти, които не се виждат директно от служителите ви.
 • В дома ви това са входните врати, верандата, терасите, определени места по двора или гаража.
 • В индустриална или селскостопанска сграда това са входните врати и порталите, склада и определени критични машини или животни.

От отговорът ви зависи колко камери ще са ви нужни и колко от тях ще са вътрешни или външни (водоустойчиви).

Вътрешните камери са толкова популярни, защото просто ги поставяте на някой рафт и ги включвате в контакта
При външните камери е нужно и да завиете няколко винта, което е по силите на всеки домашен майстор.
Добър пример за позициониране на камера - нищо не остава скрито
Страхотен кадър, но камерата е поставена ниско и не се вижда размяната на пари

Къде ще сложа камерите?

Сега трябва да помислите къде ще монтирате камерите, така че да виждате това, което желаете.

 • Вътрешните камери имат поставки, така че не е нужен монтаж - просто трябва да ги поставите на подходящ рафт или друга равна повърхност (и все пак повечето модели разполагат със стойка чрез която могат да бъдат закрепени на стена или таван). Единственото, на което трябва да обърнете внимание е дали има възможност някой да застане пред камерата и да я закрие. Например ако искате да следите касата в магазина, помислете дали касиерът може да застане пред камерата. Ако е така - трябва да намерите друго подходящо място.
 • Външните камери могат да е монтират на всяка стена или таван с дюбели и винтове, така че е добре да имате бормашина/винтоверт под ръка. При тях е по-лесно да избегнете описания по-горе проблем, тъй като може да монтирате камерата по-високо на стената или директно на тавана.

Лесен начин да прецените дали ще се вижда добре е просто да сложите мобилния си телефон на мястото, на което ще седи камерата и просто да направите снимка.
Стандартните камери за видеонаблюдение имат сходен ъгъл на виждане с мобилните телефони, така че ако виждате каквото трябва без да приближавате много снимката, значи сте се правили добре.

Ако обаче обектът на наблюдение е твърде дребен - имате два варианта:

 • Да поставите камерата по-близо - звучи логично, но за жалост не винаги е възможно.
 • Да изберете камера с оптично увеличение (zoom) - тези камери могат да "приближават" картината без това да се отразява на качеството и. За жалост са по-скъпи, но за определени ситуации са единствения възможен избор.
Помислете дали в близост до камерата има контакт - още по-добре ако в момента правите ремонт и можете да прекарате един
Най-лесният начин да раберете дали има WiFi обхват където ще седи камерата е да пробвате с телефона си - ако той хваща и камерата ще може
Соларните системи са единствения избор за места без електрозахранване, но те са значително по-скъпи

Какво ми е нужно за да гледам?

На този въпрос ще отговорим ние:

 • Електрозахранване - стандардните камери трябва да се включат в контакт за да работят, а захранващите им кабели са с дължина около метър и половина. Предлагаме и варианти с батерии и слънчеви панели, но те са по-спеицифчни и няма да им обръщаме специално внимание тук.
 • Интернет - за да гледате на живо или записи, трябва камерата да е свързана с Интернет. Това може да стане с WiFi, по кабел (LAN) или със SIM карта с мобилен интернет. Най-удобно е това да стане с WiFi, тъй като най-вероятно имате безжичен Интернет на мястото, на което ще ползвате камерите. В случай, че такъв няма - можете да изберете модел, който работи със SIM карта за мобилен интернет, а самата карта трябва да си набавите от мобилен оператор.
  При нужда от няколко камери които ще са на едно място и липса на Интернет, може да се възползвате от рутер който работи със SIM карта с мобилен интернет. По този начин ще заплащате такса за една SIM карта, но ще имате възможност да свържете повече една стандартни IP камери чрез WiFi или кабел(LAN). Може да се вземе от всеки мобилен оператор, като ние препоръчваме рутера да е с външни антени и LAN портове.
 • Телефон, таблет или компютър - самото гледане на живо или на запис става чрез безплато приложение за телефон или компютър. След като включите камерата в контакта и инсталирате приложението трябва да добавите камерата в приложението - това е лесно и отнема не повече от 2 минути. След това можете да гледате отвсякъде и по всяко време, стига камерата и устройството, на което ще гледате да имат Интернет.
Неслучайно картите памет са най-популярният избор - лесно е и не струва скъпо
NVR записващите устройства имат смисъл ако планирате професионална система с 4 или повече камери
Записът в интернет е може би най-удобният вариант, но се заплаща на месец - така с времето сумата, която сте дали не спира да расте

Искам ли да имам записи?

Всяка камера може да излъчва видео на живо, но не може да съхранява записи от сама по себе си. Ако желаете да "превъртате назад" имате няколко варианта:

 • Карта памет - най-достъпният и популярен вариант. В камерата се поставя стандартна SD карта памет (като за телефон или фотоапарат) и камерата съхванява записите на нея. Дори най-евтините карти памет събират по 3-4 денонощия непрекъснат запис.
 • Записващо устройство (NVR) - това е допълнително устройство, което може да записва от няколко камери върху хард диск. Това е по-професионалният избор, но е значително по-скъпо от няколко карти памет и става изгодно едва при системи с 6 или повече камери.
 • Запис в интернет (Cloud) - при този вариант записите се съхраняват дистанционно в интернет, на сървър на производителя на камерите, за което се заплаща месечен абонамент. Сигурен и удобен вариант, но доста непопулярен на нашия пазар, защото трябва да се заплаща всеки месец.

Без значение кой вариант изберете, записът на видео има следните особености:

 • Гледате ги през телефон или компютър - за да гледате записи не е нужно да изваждате картата памет от камерата - всичко става през приложението - избирате дата и превъртате до периода, който ви интересува.
 • Няма смисъл от постоянни записи - всяка съвременна камера може да записва само когато пред нея има движение. Така можете да съхранвяте записи за много по-голям период. Ако например камерата снима в магазин, който работи 12 часа на ден, една карта с капацитет 3-4 дни непрекъснат запис ще ви стигне за 6-8 дни.
 • Старите записи се трият сами - в момента, в който картата памет се напълни, камерата сама ще започне да изтрива най-старите записи.
Без звук няма как да прецените кой е прав и кой е в грешка тук
Понякога е полезно да могат да ви чуят от другата страна - без значение дали там има крадец, служител или домашен любимец

Искам ли да чувам и говоря?

Често записите от камерите за видеонаблюдение се използват за разрешаване на спорове. В тези случаи е еднакво важно да можете както да видите, така и да чуете какво се е случило. За целта е нужно просто да изберете камера с микрофон.

Тази екстра е начлина при (почти) всички вътрешни камери, но ако ви трябва външна - трябва да обърнете внимание дали има микрофон, значително по-трудно е да се направи корпус, който да е водоустойчив и същевременно да се чува през него.

Често микрофонът е комбиниран и с говорител, който ви позволява да говорите на хората от другата страна през приложението за телефон. Това става със задържане на бутон, а от там идва и наименованието на тази ектра - уоки-токи функция.

Всички искаме евтино и хубаво, но повечето такива обещания се оказват измамни
Всеки преценява за себе си, но за нас е най-добре да се целите в златната среда

Цена или качество? А може ли и двете?

По този въпрос няма едно мнение, така че всеки трябва да намери сам отговорът за себе си.

Нашата препоръка е да търсите златната среда.

 • Твърде евтините модели не са подходящ избор - ако в случай на инцидент качеството на картината не е достатъчно, за да разберете кой е виновникът - цялата ви инвестиция във видеонаблюдение се обезсмисля. Отделно от това най-евтините предложения на пазара се развалят значително по-лесно и не винаги работят с всички WiFi мрежи. Времето, което ще отделите да връщате и заменяте неработеща стока, не струва колко парите, които ще спестите от избора на най-евтиния вариант.
 • Има причина скъпите модели да струват толкова - те са създадени за да се интегрират в професионални системи за сигурност и предлагат редица други екстри, които най-вероятно няма да използвате. Помислете дали разликата в цената си заслужава, дори и да можете да си ги позволите.
Търсейки камера ще чуете много хвалби и обещания, но винаги имайте едно наум - особено с тези, които звучат твърде добре, за да са истина.
Най-лесното за един собственик на електронен магазин или Facebook страница е да изтрие негативните коментари или сам да си напише благодарности от доволни клиенти.
Тези етикети звучат гръмко, но за вас по-важно трябва да е да видите реален запис от камерата, която сте избрали.

Какво друго трябва да знам?

Търсейки камера за видеонаблюдение ще попаднете на много и различни оферти, а всеки търговец ще ви изтъкне редица причини да изберете неговото предложение. Ще се опитаме да изброим най-често срещаните търговски трикове, които по-скоро целят да ви подведат, от колкото да ви помогнат:

 • Мегапикселите - зад това понятие се крие броят точки, от които е съставено изображението, което получавате от камерата. На теория повече мегапиксели значи по-добро качество, на практика обаче това не е точно така. Ако образът е размазан, неясен или твърде тъмен, и 100 мегапиксела няма да ви помогнат. За жалост няма мерна единица за яснота за образа, затова съветът ни е - винаги търсете и гледайте примерни записи от моделите, на които сте се спрели. Повечето коректни търговци публикуват такива на страниците на продуктите, ако такива липсват - потърсете в YouTube или в друг подобен сайт. Ако и там не откриете - значи има нещо гнило.
 • Знайни и незнайни марки - най-вероятно можете без да се замислите да назовете 3 марки качесвени автомобили, телевизори или климатици. За разлика от масовата потребителска техника, дори и най-наложените марки във видеонаблюдението са непознати за масовия потребител, който не е избирал видеонаблюдение до сега. За сметка на това (почти) всеки търговец ще ви изтъкне колко невероятно качествени са марките, които продава. Тук отново Интернет търсачките са ваш съюзник - потърсете камерите, които сте си избрали. Вижте предлагат ли се широко, има ли някакви отзиви за тях? Проверете и в международни сайтове като Amazon и eBay. Ако за марката липсва достатъчно информация, особено ако и не се предлага в големите платформи за електронна търговия, може би ще е най-разумно да промените избора си.
 • Мнения от клиенти - не вярвайте много на мнения на доволни клиенти, публикувани в сайта на търговец или производител. Всеки може да напише каквото си поиска в собствения си сайт. Вместо това потърсете отзиви в независими платформи, където не могат да се трият отзиви. Примери за такива са Facebook, eMag, Amazon, eBay.
 • Знайте (и използвайте) правата си - като потребители от държава-членка на ЕС вие имате законови права, които за жалост не са познати на всеки. Ако стоката, която купите не ви хареса - можете да я върнете в 14 дневен срок от получаването и, а търговецът трябва да ви възстанови стойността на продукта. За целта обаче запазете кутията и цялото и съдържание, защото трябва да върнете продукта във вида, в който сте го получили. В случай, че камерите ви изискват монтаж - тествайте ги преди да ги закачите на стената или тавана - ако сте надраскали камерата - търговецът може да не уважи претенцията ви. Дори и да не е посочено от търговеца - всички продукти имат 2 години гаранция, от която също може да възползвате. За да можете да се възползвате от нея - запазете документите, които показват кога сте получили стоката и колко сте заплатили за нея - това са разписката от куриера и касовата бележка или фактурата.
 • Знайте от кого купувате - всички тези права важат само ако купите от легален търговец, който оперира като юридическо лице (фирма). Преди да поръчате - погледнете за връзка към условията за ползване - такава трябва да има във формата за поръчка или в дъното на сайта. В условията за ползване трябва да са посочени данните на фирмата на търговеца. Ако такива липсват - най-вероятно ще останете измамени, а най-лошото е, че няма и кой да ви помогне. Това се отнася с още по-голяма сила за поръчки през Facebook страници и профили в сайтове за обяви.

Този сайт използва бисквитки (cookies) и обработва лична информация съобразно ОРЗД (GDPR). Подробна информация можете да откриете в нашите Политика за "Бисквитките" и Декларация за поверителност.

Поръчка

Доставка (Еконт/Спиди)

Поръчайте сега и получете в периода 28 - 29 май 2024г.

Безплатна
Отстъпка за количество: 0%
Общо
Начин на плащане
Адрес за доставка

Нужен ни е само вашия ЕИК номер, а всичката останала информация ще вземем от ДДС регистъра (VIES). След поръчката наш сътрудник ще ви се обади за да потвърди данните.

Вашата поръчка бе приета успешно

Благодарим ви!

Ще се свържем с вас до един работен ден

за да потвърдим поръчката ви

След което куриер ще достави поръчката

до вашия адрес

Благодарим ви за доверието!


Тъй като сте поръчвали и преди при нас, няма да ви притесняваме по телефона за потвърждаване на поръчката ви


Ако все пак желаете да ви се обадим за уточнение - натиснете тук