* Тази статия е писана през далчената 2017 и може да съдържа остаряла информация.

Натиснете тук, за да прочетете актуланта ни статия за избор на камери.

В нея сме описали всички подробности, които трябва да вземете предвид при избора ви на камера в днешни дни.

Един от основните поводи за разочарование (или радост) от страна на нашите клиенти е това, че повечето от тях нямат представа колко струва една система за видеонаблюдение. Затова и целта на тази статия е да ви даде ориентир за това какви цени да очаквате за повечето популярни конфигурации и да ви помогне да прецените дали инвестицията си заслужава. Ще разгледаме и различните възможности за монтаж.

Преди да започнем е нужно да уточним, че цените тук се отнасят за качествени компоненти, произведени от доказали се на пазара производители. Можете да откриете и по-евтини алтернативи, но не бихме ви препоръчали да инвестирате средства в тях, тъй като ще получите техника, която е ненадеждна и е вероятно да не отговаря на изискванията ви.

Единична камера

Много потребители нямат нужда от “стандартен” комплект за видеонаблюдение, включващ поне няколко камери, записващо устройство (рекордер), кабели и т.н. Вместо това за тях е важно да могат да наблюдават една или две сцени и да могат да връщат записи в рамките само на няколко дни. Примери за такива сценарии са наблюдение на деца, домашни любимци или възрастни хора, наблюдение на паркомясто (пред блок или къща) и др.

Ако и вие сте от този тип потребители, правилният избор за вас са IP камерите със слот за карта памет. Тъй като могат да записват видео на въпросната карта, за вас не е нужно да купувате рекордер и да окабелявате излишно. Достатъчно е само да включите една такава камера в контакта и да я свържете към рутер (устройството, което ви дава достъп до интернет) с кабел за интернет (освен ако камерата не е оборудвана с безжичен WiFi модул).

Цените на подобни камери не са от най-ниските, но за сметка на това не се налага да плащате за рекордер, кабели и захранване. Те започват от около XXX лв за най-евтиния модел, който снима в 720p HD резолюция и има слот за карта памет. Възможностите за надграждане са няколко - можете да изберете модел с WiFi модул, по-висока резолюция, елементарно нощно виждане или двупосочно аудио (уоки-токи), което е особено полезно за наблюдение на деца или домашни любимци. Ето и няколко такива модела:

Комплект с 4/8/16 камери

Потребители, които искат да наблюдават малки и средни търговски обекти или офиси избират “стандартни” комплекти с няколко камери, рекордер, кабели и захранване. Броят камери обикновено е 4, 8 или 16, а причината за това е, че различните модели рекордери имат съответно 4, 8 или 16 канала, а цените им нарастват пропорционално на броя канали. Разбира се не е проблем и да изберете комплект с друг брой камери, но тогава няма да използвате пълния капацитет на рекордера ви. Основният фактор при ценообразуването е резолюцията, затова ще се разгледаме всяка една от популярните резолюции по отделно. Ако не сте наясно какво е резолюция, можете да прочетете статията ни за [permalink href="4795"]резолюциите при видеонаблюдението[/permalink].

HD 720p

HD (1 мегапиксел) резолюцията е повече от достатъчна за наблюдение на затворени помещения до 200 кв. м., а цената им е много достъпна. Тя е налична при новото поколение аналогови ( HD-TVI и HDCVI ) и при цифровете (IP) модели. Първият вариант е по-подходящ, тъй като е поне 2 пъти по-евтин, а разлика в качеството няма.

Комплектите, които ще видите по-долу са оборудвани със стандартни камери с широкоъгълен обектив ( имат ъгъл на виждане над 90 градуса, който им позволява да покрият цялото помещение, ако ги монтирате в ъгъла ), елементарно нощно виждане ( до 20м ) и прахо- и водоустойчиви корпуси. Тези камери са подходящи за почти всички сценарии. В слуай, че имате по-специални изисквания, винаги можете да си комбинирате различни камери според вашите изисквания. Важното е да знаете, че HD-TVI и HDCVI стандартите са несъвместими помежду си, така че трябва да изберете оборудване само от единия тип.

HD-TVI

HD-CVI

FullHD 1080p

Full HD (2 мегапиксела) е висока резолюция (качествените клипове в YouTube и BlueRay филмите са с такава ), която е подходяща за почти всички сценарии ( външно и вътрешно видеонаблюдение ). Отново имате избор между HD-TVI, HDCVI и цифрови (IP) стандарти и отново първите два са разумният избор.

Единствената специфика при 1080p системите е скоростта на на запис на рекордера. Записването на 1080p видео при 25 кадъра в секунда изисква доста изчислителна мощност и по тази причина по-евтините 1080p рекордери могат да записват само с 12 кадъра в секунда при тази резолюция. Това не е голям проблем, тъй като при 12 FPS видеото пак е гладко, а и това ограничение е само при запис ( живото излъчване винаги е на максимални кадри в секунда ), но тези от вас, които държат на максимално качество на запис трябва да инвестират малко повече средства. Повече за скоростта на запис можете да прочетете в нашата статия по въпроса.

HD-TVI

HD-CVI

3Mpx и по-високи резолюции

По-високите от Full HD резолюции осигуряват детайлна картин, така че дори и обекти в далечината могат да бъдат увеличени и разпознати. Тези резолюции са достъпни само при цифровото (IP) видеонаблюдение и съответно цената им не е ниска. Затова пък получавате висок клас техника, която може да бъде надграждана след време, когато на пазара се появят камери с още по-високи резолюции, а цените на настоящите модели станат по-достъпни.

PTZ и ePTZ камери

PTZ (pan, tilt, zoom) камерите могат да се въртят около оста си дистанционно и сме описали всичко за тях в отделна статия затова тук ще се спрем само на цените им, които за жалост не са никак ниски. Най-условно можем да ги разделим в 3 категории.

PTZ камери за външен монтаж

Това са най-скъпите управляеми камери и причината за това е следната - въртенето на камерата става посредством фина механика, която е много чувствителна към външни условия (жеги, замръзване и т.н.). За да бъде предпазена тя, въпросните камери са оборудвани с редица допълнителни елементи като термокожух, подгрев (за зимата), охлаждане (за лятото), защита от токов удар и др., които оскъпяват допълнително тези модели.

От гледна точка на стандарти, на пазара има модели от всеки един от тях. Препоръчваме ви да избягвате старите аналогови модели, тъй като при тях е нужно допълнително окабеляване за управлението на камерата, а и качеството на картината е много по-лошо от по-новите модели. HD-TVI и HDCVI моделите са малко по-скъпи, качеството им е много по-добро, а управлението на камерата става по същия кабел, по който се предава видеосигнала. IP PTZ камерите са върха на техниката, но цените им ги правят недостъпни за повечето клиенти. По-долу можете да се ориентирате и в цените на HD-TVI, HDCVI и IP PTZ камерите за външен монтаж

ePTZ камери за вътрешен монтаж

Напоследък все повече от потребителите, които се нуждаят от наблюдение на големи затворени помещения като магазини, open space офиси и други подобни, се спират на ePTZ камерите, които снимат 360 градусова панорама на помещението, след което ви позволяват да “изправите” картината и да получите образ като от 4 стандартни камери (вижте изображението). Тези камери са само мрежови (IP) и не са особено евтини, но предвид това, че заместват по няколо стандартни камери, инвестицията в тях е напълно оправдана. В допълнение ако ще наблюдавате само едно помещение можете да използвате SD карта за запис и да си спестите закупуването на NVR рекордер. Ето и цените на няколко популярни модела.

PTZ камери за вътрешен монтаж

PTZ моделите за вътрешен монтаж са значително по-компактни и достъпни от тези за външен, заради липсата на всички тези допълнителни компоненти, които споменахме в по-предишната точка. Те се предлагат в HD-TVI,HDCVI и IP варианти, като IP моделите могат да функционират самостоятелно (с карта памет и без рекордер). Цените им можете да видите по-долу:

Монтаж на видеонаблюдение

При монтажът е много трудно да ви ориентираме за цена, тъй като тя се формира на база много фактори. Отделно от това, философията на нашия сайт е да ви помогнем сами да монтирате системата си за видеонаблюдение и така да спестите една немалка сума, която можете да инвестирате в по-добра техника или просто в нещо друго полезно за вас.

Все пак ще се постараем да ви дадем представа за компонентите, спрямо които се определя цената за монтаж:

  • Местоположение - ако видеонаблюдението ще се монтира в отдалечено населено място, ще бъдете таксуване за трянспортни разходи
  • Планиране - дори и да имате представа куде ще разположите камерите си, някои фирми включват в цената си и оглед на обекта и планиране на системата
  • Брой камери - за всяка камера се плаща такса за монтаж
  • Настройване на системата - конфогурирането на системата най-често също се таксува

Особено при по-бюджетните системи цената за монтаж може да се доближи и дори да превиши тази на техниката. По тази причина ви препоръчваме да обърнете внимание на нашите статии за монтаж на видеонаблюдение, тъй като процедурата наистина не е трудна и е по силите на всеки домашен майстор:

  • Монтаж на камери за видеонаблюдение
  • Настройване на самостоятелна IP камера
  • Монтаж и настройка на аналогова система за видеонаблюдение
  • Монтаж и настройка на цифрова (IP) система за видеонаблюдение

Надяваме се да сте придобили представа колко ще ви струва изграждането на видеонаблюдение, което да отговаря на вашите нужди. Ще се радваме да ви консултираме безплатно относно избора на подходящата за вас техника. За целта можете да ни пишете през [permalink href="4701"]формата за контакти или чрез чат прозорчето, което ще откриете в долния ъгъл на екрана.

Още от Как да избера камера?

Кои са качествените марки във видеонаблюдението?

Как да монтираме сами камера за видеонаблюдение

Всичко което трябва да знаете за обектива на камерите

Как да монтираме хард диск в рекордер?

5G Мобилни Мрежи и 5GHz WiFi: Разлики, Предимства и Приложение в съвременните камери

Какво е резолюция и защо е важна?

Как да изберете перфектния бебефон?

Какво е PTZ (управляеми) камери?

Стандарти за видеонаблюдение - Аналогови, HD-TVI, HDCVI и IP

Окабеляване на системи за видеонаблюдение

Захранване на камери

Как се работи с DVR рекордер?

Какво можете да постигнете с една камера

Разликите между цифрово увеличение и оптично увеличение

Водоустойчиви, прахоустойчиви и вандалоустойчиви камери

Куполна, Булет или Комактна - как да изберем правилната форма

Какво са цифровите подобрения на картината?

Как да си избера камера?

Монтаж на аналогова система за видеонаблюдение

Този сайт използва бисквитки (cookies) и обработва лична информация съобразно ОРЗД (GDPR). Подробна информация можете да откриете в нашите Политика за "Бисквитките" и Декларация за поверителност.

Поръчка

Доставка (Еконт/Спиди)

Поръчайте сега и получете в периода 25 - 26 април 2024г.

Безплатна
Отстъпка за количество: 0%
Общо
Начин на плащане
Адрес за доставка

Нужен ни е само вашия ЕИК номер, а всичката останала информация ще вземем от ДДС регистъра (VIES). След поръчката наш сътрудник ще ви се обади за да потвърди данните.

Вашата поръчка бе приета успешно

Благодарим ви!

Ще се свържем с вас до един работен ден

за да потвърдим поръчката ви

След което куриер ще достави поръчката

до вашия адрес

Благодарим ви за доверието!


Тъй като сте поръчвали и преди при нас, няма да ви притесняваме по телефона за потвърждаване на поръчката ви


Ако все пак желаете да ви се обадим за уточнение - натиснете тук