* Тази статия е писана през далчената 2017 и може да съдържа остаряла информация.

Натиснете тук, за да прочетете актуланта ни статия за избор на камери.

В нея сме описали всички подробности, които трябва да вземете предвид при избора ви на камера в днешни дни.

В тази статия ще научите как да монтираме аналогова (включително и HDCVI / HD-TVI) система за видеонаблюдение. Под монтаж разбираме прикрепянето на камерите към стени или тавани, окабеляването, свързването на всички компоненти и настройката на системата. Този процес може и да звучи сложно но е по силите на всеки домашен майстор или направи си сам ентусиаст, а от друга страна може да ви спести разходи за монтаж от специалисти, който никак не е евтин (може да достигне до цената самата система).

Какви компоненти са ви нужни?

Това е минималният набор от компоненти, който ви е нужен да за имате работеща система. Ако си избирате готов комплект, обърнете внимание дали всичко изброено тук е включено в него:

  • Камери
  • Рекордер (DVR)
  • Кабели (сиамски коаксиален)
  • Захранване за камери (адаптер)
  • Разклонителен (splitter) кабел

Какви инструменти са ви нужни?

  • Бормашина (за да монтирате камерите)
  • Отверка (по същата причина)
  • Молив - за да отбележите къде ще монтирате камерите
  • Рутер и UTP/LAN кабел - ако искате да наблюдавате дистанционно

Какво трябва да направите?

Преди да преминете към практическата страна на монтажа трябва да имате ясна идея какво точно трябва да направите за да сглобите системата. Това става по следния ред:

  • Включвате рекордера
  • Включвате захранването
  • Полагате на кабелите (един по един)
  • Монтирате и свързвате камерите (една по една)
  • Настройвате системата

В края на процеса трябва да разполагате с монтирани камери, всяка от която е свързана с кабел към рекордера и захранването.

Как да го направите?

След като знаете какво точно ще правите е време да разберете и как да го направите най-бързо и лесно. Ще се водим по списъка от предишната точка.

Включване на рекордера

Макар и противно на логиката най-добре е първо да включите рекордера. Това ще ви позволи да виждате картина от камерите докато ги монтирате, така че ще можете лесно да нагласите на къде да “гледат”.

Ако в рекордера няма инсталиран хард диск сега е моментът да направите това. Описали сме подробно как става в статията “Как да монтираме хард диск”. Накратко - развивате болтовете, махате капака, завивате хард диска на мястото му, включвате двата свободно висящи кабела в него, затваряте капака и завивате обратно болтовете.

След това е време да включите рекордера в електрическата мрежа. За целта в комплекта му има захранващ адаптер (да не се бърка с този, с който ще захранвате камерите).

След като го включите трябва да се свържете към него за да можете да виждате картина от камерите. Това е описано подробно в статията “Настройване на DVR”, но съвсем накратко това може да стане по два начина:

  • Свързвате рекордера към рутера с помощта на UTP / LAN кабел. След това инсталирате софтуера на рекордера, пускате го и следвате инструкциите
  • Свързвате монитор и мишка към рекордера - на мониторът веднага ще се появи менюто на рекордера, през което можете да наблюдаваме видео от камерите и да правите настройки

При повечето модели ще чуете звуков сигнал - рекордерът ви уведомява, че не може да записва. А причината за това е, че сте сложили чисто нов диск, който трябва да се форматира - това става от менюто Storage и е подробно описано във въпросната статия.

Ако камерите са далеч от рекордера (например в друга стая) или устройството, на което виждате картината, е добра идея и да си инсталирате софтуер за наблюдение на нашия смартфон или таблет. Така при монтажа лесно ще можете да видите какво снима камерата без да се налага да слизате от стълбата и да ходите до другата стая.

Включване на захранването

Следващата стъпка е да приготвите захранването на камерите. За целта в контакт, в близост до рекордера, включвате захранващия адаптер за камерите, а в изхода му включвате разклоняващия (splitter) кабел. Сега вече сте готови да свързвате камерите.

Полагане на кабелите

Сега трябва да прекарате кабел от рекордера до мястото, на което ще бъде монтирана всяка една камера. Не е нужно да полагате всички кабели наведнъж - далеч по-удобно е да положите един кабел, да монтирате съответната камерата, след това да положите следващ кабел, да монтирате следваща камера и т.н.

Самото полагане на кабел не е нищо сложно и е описано подробно в статията ни за окабеляване на системи за видеонаблюдение. Има само два трика, които е добре да знаете:

  • Обърнете внимание на конекторите - във всеки край на кабела има 2 конектора - един за захранване и един за видео сигнал (BNC). BNC конекторите са напълно идентични, но захранващите са различни - мъжки и женски. Женският трябва да е от страната на рекордера, а мъжкият - от страната на камерата.
  • Не прикрепяйте кабела чрез скоби или кабелни канали преди да сте монтирали камерата и да сте се уверили, че работи правилно. Затова просто опънете кабела по трасето, по което ще минава и го оставете да виси свободно.

Монтаж и свързване на камерата

Преди изобщо да хванете бормашината е добре да се уверите, че камерата предава сигнал. За целта трябва да я свържете към рекордера - това става по следния начин:

  • Включвате двата конектора на камерата към тези на кабела
  • От другата страна включвате единия конектор към рекордера (за видео сигнал), а другия - към един от изходите на разклонителния захранващ (splitter) кабел

Ако сте направили всичко правилно трябва да виждате образа от камерата. Ако това не се случи - трябва да проверите отново дали всички конектори са добре свързани. Ако и това е така, най-вероятно има някакъв проблем с кабела. За да сте сигурни, че това е проблемът, можете да вземете един от другите кабели и да опитате с него.

Сега можете да прецените точно къде да монтирате камерата, тъй като виждате на живо какво снима. Придържайки с ръка свързаната камера, можете да я допрете до мястото, на което искате да я монтирате и да я завъртите или преместите нагоре / надолу или наляво / надясно докато получите желаната от вас картина. С молив или маркер можете да направите белязка на стената / тавана, за да можете в последствие да монтирате камерата на абсолютно същото място.

Така стигаме до същинската част от монтажа. Нея сме описали подробно в статията ни за “Монтаж на камери”, но накратко трябва просто да фиксирате камерата към стената или тавана с приложените към нея болтове и видии. За удобство можете да разкачите кабела докато извършвате това действие. След като монтирате камерата можете да я свържете отново и при нужда да я завъртите, така че да гледа в желаната от вас посока.

С това монтажа на камерата приключва, така че можете да повторите тази и предишната стъпка за всяка следваща камера.

Настройка на системата

След като приключите монтажа е добре да направите някои настройки на рекордера. За подробен списък можете да прочетете статията ни за “Настройване на DVR”, но за удобство ще изброим най-важните от тях:

  • Смяна на паролата за достъп - става от меню User или Administration. Нужно е за да не позволявате на хакери и всякакви други недоброжелатели да ви наблюдават
  • Настройване на картината за всяка камера - става от меню Image. В това меню можете да изберем с какви резолюция и кадри в секунда да се записва сигнала от камерата, както и да настроите параметрите на картината като контраст, яркост и т.н. така че да получите максимално добра картина. Обърнете внимание, че настройването става камера по камера - т.е. трябва да го направите за всяка една камера по отделно.
  • Настройване на запис - по подразбиране рекордерът записва постоянно. За да спестите място на хард диска и да можете да записвате повече е добра идея да пуснете записа само когато има движение. За целта първо трябва да пуснете Motion Detection функцията - тя се намира в меню Image или Event и отново се активира за всяка камера. В допълнение можете и да определите точно в коя част на картината да се следи за движение. След това трябва да настроите и рекордера да записва само при движение. Това става от меню Schedule или Recording - в него ще намерите схема за запис по дни и часове. Трябва да редактирате схемата така че вместо постоянен запис да се прави само запис при засичане движение. Разбира се можете и да направите комбинация от различни настройки в зависимост от деня и часа ( например постоянен запис през работно време, запис при засечено движение през останалото време ). Отново настройката се прави отделно за всяка камера. За щастие софтуерът на повечето рекордери има опция за копиране на настройките от една камера към друга.

Заключение

Както (надяваме се) става ясно от тази статия за да монтирате и настроите аналогова система за видеонаблюдение не са ви нужни супер сили. Имайте предвид, че в зависимост от марката и модела на вашата система софтуерът може да изглежда малко по-различно, но при всички положения описание тук менюта и настройки ще са налични със същите или сходни имена.

Ще се радваме ако сме ви помогнали с монтажа на системата, а в случай, че имате някакви въпроси - свържете се с нас чрез формата ни за контакти или чат-прозореца в дъното на екрана ви.

Още от Как да избера камера?

Как да си избера камера?

Какво е PTZ (управляеми) камери?

5G Мобилни Мрежи и 5GHz WiFi: Разлики, Предимства и Приложение в съвременните камери

Стандарти за видеонаблюдение - Аналогови, HD-TVI, HDCVI и IP

Какво са цифровите подобрения на картината?

Как да монтираме сами камера за видеонаблюдение

Какво можете да постигнете с една камера

Куполна, Булет или Комактна - как да изберем правилната форма

Всичко което трябва да знаете за обектива на камерите

Окабеляване на системи за видеонаблюдение

Захранване на камери

Кои са качествените марки във видеонаблюдението?

Разликите между цифрово увеличение и оптично увеличение

Водоустойчиви, прахоустойчиви и вандалоустойчиви камери

Как се работи с DVR рекордер?

Как да монтираме хард диск в рекордер?

Какво е резолюция и защо е важна?

Как да изберете перфектния бебефон?

Колко струва да имам видеонаблюдение?

Този сайт използва бисквитки (cookies) и обработва лична информация съобразно ОРЗД (GDPR). Подробна информация можете да откриете в нашите Политика за "Бисквитките" и Декларация за поверителност.

Поръчка

Доставка (Еконт/Спиди)

Поръчайте сега и получете в периода 24 - 25 април 2024г.

Безплатна
Отстъпка за количество: 0%
Общо
Начин на плащане
Адрес за доставка

Нужен ни е само вашия ЕИК номер, а всичката останала информация ще вземем от ДДС регистъра (VIES). След поръчката наш сътрудник ще ви се обади за да потвърди данните.

Вашата поръчка бе приета успешно

Благодарим ви!

Ще се свържем с вас до един работен ден

за да потвърдим поръчката ви

След което куриер ще достави поръчката

до вашия адрес

Благодарим ви за доверието!


Тъй като сте поръчвали и преди при нас, няма да ви притесняваме по телефона за потвърждаване на поръчката ви


Ако все пак желаете да ви се обадим за уточнение - натиснете тук