* Тази статия е писана през далчената 2017 и може да съдържа остаряла информация.

Натиснете тук, за да прочетете актуланта ни статия за избор на камери.

В нея сме описали всички подробности, които трябва да вземете предвид при избора ви на камера в днешни дни.

Първото нещо, с което трябва да сте запознати при избора на техника за видеонаблюдение, са различните технологии или стандарти, които се предлагат, както и предимствата и недостатъците им. Важно е да знаете, че не съществува "най-добър" стандарт - всеки от тях има своите предимства и недостатъци - модерните стандарти са скъпи, докато по-старите не могат да осигурят достатъчни високо качество на картината. Въпреки това е възможно да се постигне добър баланс между цена и качество.

Качеството на аналоговите системи е сравнимо с това на старите видеокасети.

Аналогово видеонаблюдение – Стандарт от миналото

Аналоговата технология доминираше пазара на видеонаблюдение от 70те години на 20 век до началото на 21 век. С навлизането на цифровите технологии, тя вече е морално остаряла, но тъй като много от в момента работещите системи за видеонаблюдение са аналогови, повечето производители все още предлагат аналогови камери и рекордери. В днешни дни аналоговото видеонаблюдение е подходящ избор единствено за хора, които са склонни да жертват качество в името на ниска цена. Както ще разбете от остатъка от тази статия, ако изберете аналогово видеонаблюдение ще спестите минимално количество пари, но за сметка на това качеството на картината ще е много по-лошо.

От гледна точка на компоненти, една аналогова система е изградена от една или повече камери, свързани със записващо устройство (DVR - Digital Video Recorder) чрез коаксиален кабел (подобно на старата кабелна телевизия). DVRът записва видеото от камерите на хард диск (в миналото - на касета) и ви позволява да свържете към него монитор, на който да гледате живо излъчване и стари записи.

Недостатъци на аналоговата технология

 • Ниска резолюция - Аналоговите системи записват видео с изключително ниска резолюция според съвременните разбирания (максимално 960x480 пиксела, повече за резолюциите можете да прочетете в нашата статия по тази тема). Казано с прости думи - качеството на видеото е малко по-добро от това на стар телевизор с кинескоп. Да си купите аналогово видеонаблюдение в днешни дни е като да си купите плеър за видеокасети - пак ще можете да гледате видео, но резолюцията ще бъде ужасна..
 • Ниско качество - Резолюцията не е единственият недостатък на аналоговите системи. Както сме писали и на други места в този блог, резолюцията не е всичко. Днешните потребители търсят кристално качество при всякакви условия (малко светлина, неравномерно осветена сцена), а за да се постигне това са нужни цифрови подобрения на картината, които не са налични при аналоговите системи за видеонаблюдение.
 • Липса на екстри - Нуждите на клиентите често включват запис на звук, камерите да могат да бъдат управлявани дистанционно, записите да могат да бъдат преглеждани по всяко време през интернет и др. Тези екстри рядко са налични при аналоговите системи, а дори и да ги има - са трудни за ползване или се нуждаят от по-сложен монтаж (например допълнителни кабели)

Предимства на аналоговите системи

 • Ниска цена - Аналоговите системи са най-евтините, предлагани на пазара. Това ги прави подходящи за хора с много ниски бюджети.
 • Висок обхват на предаване - Аналоговият стандарт позволява видео сигналът да се предава по кабел с дължина до 500 метра, за разлика от цифровите системи, при които това ограничение е около 100 метра. Това е предимство единствено ако планираме наблюдение на големи площи (паркинги, халета и др.)
 • Лесен монтаж и поддръжка - Може би най-основното предимство на аналоговата технология е, че е най-лесна за монтаж и поддръжка и не изисква специализирани познания и умения, което я прави подходяща за инсталация в домашни условия, без нужда от техник.

Имайте предвид, че закупуването на аналогова система за видеонаблюдение е обвързана с голяма доза риск. Много от продавачите на такава техника дават големи обещания относно качеството и, които в последствие се оказват невярни. Качеството винаги струва пари, така че избирайки евтина система от неизвестен производител, рискувате да получите продукт, който няма да ви върши никаква работа.

По-долу можете да придобиете представа за цените на аналоговите камери, записващи устройтва и цели комплекти от ремонирани производители:

Качеството на картината при HD-TVI и HDCVI стандартите е сравнимо с това на модерен компютър, таблет или смартфон.

HD-TVI и HDCVI - Достъпният компромис

Около 2010 година производителите на видеонаблюдение бяха изправени пред сериозен проблем - аналоговата технология отдавна не отговаряше на изискванията на потребителите, а цифровата (повече за нея в следващия раздел) все още беше твърде скъпа за повечето клиенти. По тази причина те разработиха няколко стандарта (най-популярните са HD-TVI и HDCVI ), които попадат под общия термин Analog HD и се считат за следващото поколение аналогови технологии. Те запазват предимствата на старата технология (ниска цена и лесен монтаж) и паралелно с това осигуряват достатъчно добри резолюция и качество на картината.

Предимства на новите аналогови стандарти

 • Висока резолюция - При новите стандарти резолюцията достига 720p HD и 1080p FullHD. Подобни резолюции имат повечето модерни LCD телевизори, компютри, таблети и смартфони.
 • Обратна съвместимост със старите аналогови стандарти - Друго основно предимство на HDCVI и HD-TVI стандартите е, че са обратно съвместими с по-старите камери. Това значи, че се използват същите кабели за връзка между камерите и рекордера и че един нов рекордер може да записва видео както от HDCVI или HD-TVI камери, така и от стари аналогови камери. Много от клиентите ни са изключително доволни от факта, че могат да направят upgrade на вече съществуваща аналогова ситема към съвременна HDCVI или HD-TVI без да се налага да прекарват нови кабели и да дупчат стени, което е изключително голям плюс за обекти, където е инвестирано в интериор (тапети, окачени тавани и др.)
 • Наличие на разнообразни екстри на добри цени - В допълнение новото поколение аналогови системи се предлагат с различни екстри като цифрови подобрения на картината, по-добро нощно виждане, гледане записи и живо излъчване през интернет и др. Повечето от тези екстри при старата аналогова техника са или недостъпни или не са достатъчно качествени.
 • По-малко кабели и по-лесна натройка - Освен неколкократно по-високата резолюция, новите аналогови стандарти позволяват дистанционно управление на камерите чрез същия кабел, по който се предава видеосигнала. Това прави монтажа на тези системи много по-изчистен, а настройката и поддръжката им по-лесна.

Основният проблем на новите аналогови стандарти

Несъвместимост между стандартите - Трябва да имате предвид, че различните производители разработиха различни стнадарти, които не са съвместими един с друг. За щастие с времето на пазара се наложиха два основни:

 • HD-TVI - отворен стандарт, разработен от Hikvision (един от най-големите производители на видеонаблюдение). "Отворен" значи, че е достъпен за всички останали производители. Пример за това са Longse, които произвеждат камери по същия стандарт, които са съвместими с рекордерите от марка Hikvision.
 • HDCVI - затворен стандарт, разработен от Dahua (друга голям компания за производство на видеонаблюдение). "Затоврен" в случая означава, че само Dahua и компаниите, които са си купили лиценз за тези технология могат да произвеждат такава техника.

По-долу модете да се ориенирате в цените на HD-TVI и HDCVI оборудването (не забравяйте да ги сравните с тези на старото аналогово оборудване):

Цифровите (IP) системи снимат видео, чието качество е сравнимо само с това на най-новите модели телевизори.

Цифрови (IP) системи - бъдещето на видеонаблюдението

Цифровите (IP - Интернет протокол) системи съществуват от началото на 21 век и не са голяма новост, но поради високите им цени се използват предимно при изграждането на скъпи професионални системи. Както подсказва името им, IP системите работят на принципа на Интернет. Всяка IP камера е оборудвана с мини компютър, който цифровизира видеосигнала (прави го като клип в YouTube или Vbox7), както и мрежова карта (LAN карта - като при компютрите и лаптопите или WiFi модул - като при смартфоните и таблетите). Цифровият сигнал се предава по UTP кабел (известен и като интернет кабел) към мрежово устройство – суич или рутер (същото устройство, което ви позволява да ползвате Интернет на няколко устройства вкъщи или в офиса). Към същата мрежа се свързва и записващо устройство, наречено NVR (Network Video Recorder), което ви позволява да гледате живо излъчване и записи от всеки един компютър, смартфон или таблет.

При IP системите няма лимит на резолюцията, така че е възможно да записвате видео в 4K (3840x2160 пиксела). Въпреки това по-високата резолюция се отразява на цената и затова повечето потребители избират по-нормална резоюция като 720p HD или 1080p FullHD. В допълнение IP камерите могат да имат безжичен (WiFi) модул, който елиминира нуждата от окабеляване. Тъй като сигналът е цифров, можете да гледате видео директно през компютър смартфон или таблет, без нужда от NVR. Този сценарии е подходящ само при използване на 1-2 камери, ръй като NVRите са специално предназначени за видеозапис и са нужни при наличието на повече камери.

Недостатъци на IP технологията

 • Висока цена - Цената на IP оборудването е поне двойна спрямо тази на HD-TVI / HDCVI оборудване със сходни параметри
 • По-сложен монтаж - За да монтирате и настроите IP система са ви нужни известни познания по компютърни мрежи. Ако не знаете какво е IP адрес или каква е разликата между суич и рутер, най-вероятно ще ви се наложи да прибегнете до услугите на специалист за монтажа.
 • Ограничение в обхвата - Максималната дистанция между NVRът и камерите е 100 метра. За по-големи разстояния са нужни допълнителни компоненти, които оскъпяват системата.
 • Скъпи екстри - Ако искате да записвате видео с резолюция над 1080p FullHD или се нуждаете от екстри като WiFi, цената на системата ще нарастне драстично.

По-доли можете да се ориентирате за цените на IP оборудването:

Накратко

Аналоговият стандарт е правилният избор за вас ако:

 • бюджетът ви е изключително ограничен
 • качествената картина и наличието на екстри не ви вълнуват
 • вече имате аналогова система и искате да добавите още камери към нея

Трябва да се насочите към HD-TVI / HDCVI система ако търсите:

 • добро качество на прилична цена
 • система, която се монтира и поддържа лесно
 • екстри като отдалечен достъп и известия чрез SMS/Email/Push notificaitons
 • upgrade на старата ви аналогова система без да прекарвате нови кабели и да дупчите стени

Изберете IP система ако:

 • се нуждаете от резолюция над 1080p FullHD
 • искате да гледате и записвате видео от само една или две камери; в този случай можете да си спестите покупката на NVR и да прочетете нашата статия. Какво мога да направя само с една камера?
 • нуждаете се от безжично предаване на видеосигнал
 • просто искате най-добрата технолгоия и високата цена не ви тревожи

Все още имате въпроси? Изпратете ни запитване чрез формата за контакти или чат прозореца, който можете на откриете в долния край на екрана.

Този сайт използва бисквитки (cookies) и обработва лична информация съобразно ОРЗД (GDPR). Подробна информация можете да откриете в нашите Политика за "Бисквитките" и Декларация за поверителност.

Поръчка

Доставка (Еконт/Спиди)

Поръчайте сега и получете в периода 4 - 5 декември 2023г.

Безплатна
Отстъпка за количество: 0%
Общо
Начин на плащане
Адрес за доставка

Нужен ни е само вашия ЕИК номер, а всичката останала информация ще вземем от ДДС регистъра (VIES). След поръчката наш сътрудник ще ви се обади за да потвърди данните.

Вашата поръчка бе приета успешно

Благодарим ви!

Ще се свържем с вас до един работен ден

за да потвърдим поръчката ви

След което куриер ще достави поръчката

до вашия адрес

Благодарим ви за доверието!


Тъй като сте поръчвали и преди при нас, няма да ви притесняваме по телефона за потвърждаване на поръчката ви


Ако все пак желаете да ви се обадим за уточнение - натиснете тук