Първото нещо, с което трябва да сте запознати при избора на техника за видеонаблюдение, са различните технологии или стандарти, които се предлагат, както и предимствата и недостатъците им. Важно е да знаете, че не съществува "най-добър" стандарт - всеки от тях има своите предимства и недостатъци - модерните стандарти са скъпи, докато по-старите не могат да осигурят достатъчни високо качество на картината. Въпреки това е възможно да се постигне добър баланс между цена и качество.

Качеството на аналоговите системи е сравнимо с това на старите видеокасети.

Аналогово видеонаблюдение – Стандарт от миналото

Аналоговата технология доминираше пазара на видеонаблюдение от 70те години на 20 век до началото на 21 век. С навлизането на цифровите технологии, тя вече е морално остаряла, но тъй като много от в момента работещите системи за видеонаблюдение са аналогови, повечето производители все още предлагат аналогови камери и рекордери. В днешни дни аналоговото видеонаблюдение е подходящ избор единствено за хора, които са склонни да жертват качество в името на ниска цена. Както ще разбете от остатъка от тази статия, ако изберете аналогово видеонаблюдение ще спестите минимално количество пари, но за сметка на това качеството на картината ще е много по-лошо.

От гледна точка на компоненти, една аналогова система е изградена от една или повече камери, свързани със записващо устройство (DVR - Digital Video Recorder) чрез коаксиален кабел (подобно на старата кабелна телевизия). DVRът записва видеото от камерите на хард диск (в миналото - на касета) и ви позволява да свържете към него монитор, на който да гледате живо излъчване и стари записи.

Недостатъци на аналоговата технология

 • Ниска резолюция - Аналоговите системи записват видео с изключително ниска резолюция според съвременните разбирания (максимално 960x480 пиксела, повече за резолюциите можете да прочетете в нашата статия по тази тема). Казано с прости думи - качеството на видеото е малко по-добро от това на стар телевизор с кинескоп. Да си купите аналогово видеонаблюдение в днешни дни е като да си купите плеър за видеокасети - пак ще можете да гледате видео, но резолюцията ще бъде ужасна..
 • Ниско качество - Резолюцията не е единственият недостатък на аналоговите системи. Както сме писали и на други места в този блог, резолюцията не е всичко. Днешните потребители търсят кристално качество при всякакви условия (малко светлина, неравномерно осветена сцена), а за да се постигне това са нужни цифрови подобрения на картината, които не са налични при аналоговите системи за видеонаблюдение.
 • Липса на екстри - Нуждите на клиентите често включват запис на звук, камерите да могат да бъдат управлявани дистанционно, записите да могат да бъдат преглеждани по всяко време през интернет и др. Тези екстри рядко са налични при аналоговите системи, а дори и да ги има - са трудни за ползване или се нуждаят от по-сложен монтаж (например допълнителни кабели)

Предимства на аналоговите системи

 • Ниска цена - Аналоговите системи са най-евтините, предлагани на пазара. Това ги прави подходящи за хора с много ниски бюджети.
 • Висок обхват на предаване - Аналоговият стандарт позволява видео сигналът да се предава по кабел с дължина до 500 метра, за разлика от цифровите системи, при които това ограничение е около 100 метра. Това е предимство единствено ако планираме наблюдение на големи площи (паркинги, халета и др.)
 • Лесен монтаж и поддръжка - Може би най-основното предимство на аналоговата технология е, че е най-лесна за монтаж и поддръжка и не изисква специализирани познания и умения, което я прави подходяща за инсталация в домашни условия, без нужда от техник.

Имайте предвид, че закупуването на аналогова система за видеонаблюдение е обвързана с голяма доза риск. Много от продавачите на такава техника дават големи обещания относно качеството и, които в последствие се оказват невярни. Качеството винаги струва пари, така че избирайки евтина система от неизвестен производител, рискувате да получите продукт, който няма да ви върши никаква работа.

По-долу можете да придобиете представа за цените на аналоговите камери, записващи устройтва и цели комплекти от ремонирани производители:

Качеството на картината при HD-TVI и HDCVI стандартите е сравнимо с това на модерен компютър, таблет или смартфон.

HD-TVI и HDCVI - Достъпният компромис

Около 2010 година производителите на видеонаблюдение бяха изправени пред сериозен проблем - аналоговата технология отдавна не отговаряше на изискванията на потребителите, а цифровата (повече за нея в следващия раздел) все още беше твърде скъпа за повечето клиенти. По тази причина те разработиха няколко стандарта (най-популярните са HD-TVI и HDCVI ), които попадат под общия термин Analog HD и се считат за следващото поколение аналогови технологии. Те запазват предимствата на старата технология (ниска цена и лесен монтаж) и паралелно с това осигуряват достатъчно добри резолюция и качество на картината.

Предимства на новите аналогови стандарти

 • Висока резолюция - При новите стандарти резолюцията достига 720p HD и 1080p FullHD. Подобни резолюции имат повечето модерни LCD телевизори, компютри, таблети и смартфони.
 • Обратна съвместимост със старите аналогови стандарти - Друго основно предимство на HDCVI и HD-TVI стандартите е, че са обратно съвместими с по-старите камери. Това значи, че се използват същите кабели за връзка между камерите и рекордера и че един нов рекордер може да записва видео както от HDCVI или HD-TVI камери, така и от стари аналогови камери. Много от клиентите ни са изключително доволни от факта, че могат да направят upgrade на вече съществуваща аналогова ситема към съвременна HDCVI или HD-TVI без да се налага да прекарват нови кабели и да дупчат стени, което е изключително голям плюс за обекти, където е инвестирано в интериор (тапети, окачени тавани и др.)
 • Наличие на разнообразни екстри на добри цени - В допълнение новото поколение аналогови системи се предлагат с различни екстри като цифрови подобрения на картината, по-добро нощно виждане, гледане записи и живо излъчване през интернет и др. Повечето от тези екстри при старата аналогова техника са или недостъпни или не са достатъчно качествени.
 • По-малко кабели и по-лесна натройка - Освен неколкократно по-високата резолюция, новите аналогови стандарти позволяват дистанционно управление на камерите чрез същия кабел, по който се предава видеосигнала. Това прави монтажа на тези системи много по-изчистен, а настройката и поддръжката им по-лесна.

Основният проблем на новите аналогови стандарти

Несъвместимост между стандартите - Трябва да имате предвид, че различните производители разработиха различни стнадарти, които не са съвместими един с друг. За щастие с времето на пазара се наложиха два основни:

 • HD-TVI - отворен стандарт, разработен от Hikvision (един от най-големите производители на видеонаблюдение). "Отворен" значи, че е достъпен за всички останали производители. Пример за това са Longse, които произвеждат камери по същия стандарт, които са съвместими с рекордерите от марка Hikvision.
 • HDCVI - затворен стандарт, разработен от Dahua (друга голям компания за производство на видеонаблюдение). "Затоврен" в случая означава, че само Dahua и компаниите, които са си купили лиценз за тези технология могат да произвеждат такава техника.

По-долу модете да се ориенирате в цените на HD-TVI и HDCVI оборудването (не забравяйте да ги сравните с тези на старото аналогово оборудване):

Цифровите (IP) системи снимат видео, чието качество е сравнимо само с това на най-новите модели телевизори.

Цифрови (IP) системи - бъдещето на видеонаблюдението

Цифровите (IP - Интернет протокол) системи съществуват от началото на 21 век и не са голяма новост, но поради високите им цени се използват предимно при изграждането на скъпи професионални системи. Както подсказва името им, IP системите работят на принципа на Интернет. Всяка IP камера е оборудвана с мини компютър, който цифровизира видеосигнала (прави го като клип в YouTube или Vbox7), както и мрежова карта (LAN карта - като при компютрите и лаптопите или WiFi модул - като при смартфоните и таблетите). Цифровият сигнал се предава по UTP кабел (известен и като интернет кабел) към мрежово устройство – суич или рутер (същото устройство, което ви позволява да ползвате Интернет на няколко устройства вкъщи или в офиса). Към същата мрежа се свързва и записващо устройство, наречено NVR (Network Video Recorder), което ви позволява да гледате живо излъчване и записи от всеки един компютър, смартфон или таблет.

При IP системите няма лимит на резолюцията, така че е възможно да записвате видео в 4K (3840x2160 пиксела). Въпреки това по-високата резолюция се отразява на цената и затова повечето потребители избират по-нормална резоюция като 720p HD или 1080p FullHD. В допълнение IP камерите могат да имат безжичен (WiFi) модул, който елиминира нуждата от окабеляване. Тъй като сигналът е цифров, можете да гледате видео директно през компютър смартфон или таблет, без нужда от NVR. Този сценарии е подходящ само при използване на 1-2 камери, ръй като NVRите са специално предназначени за видеозапис и са нужни при наличието на повече камери.

Недостатъци на IP технологията

 • Висока цена - Цената на IP оборудването е поне двойна спрямо тази на HD-TVI / HDCVI оборудване със сходни параметри
 • По-сложен монтаж - За да монтирате и настроите IP система са ви нужни известни познания по компютърни мрежи. Ако не знаете какво е IP адрес или каква е разликата между суич и рутер, най-вероятно ще ви се наложи да прибегнете до услугите на специалист за монтажа.
 • Ограничение в обхвата - Максималната дистанция между NVRът и камерите е 100 метра. За по-големи разстояния са нужни допълнителни компоненти, които оскъпяват системата.
 • Скъпи екстри - Ако искате да записвате видео с резолюция над 1080p FullHD или се нуждаете от екстри като WiFi, цената на системата ще нарастне драстично.

По-доли можете да се ориентирате за цените на IP оборудването:

Накратко

Аналоговият стандарт е правилният избор за вас ако:

 • бюджетът ви е изключително ограничен
 • качествената картина и наличието на екстри не ви вълнуват
 • вече имате аналогова система и искате да добавите още камери към нея

Трябва да се насочите към HD-TVI / HDCVI система ако търсите:

 • добро качество на прилична цена
 • система, която се монтира и поддържа лесно
 • екстри като отдалечен достъп и известия чрез SMS/Email/Push notificaitons
 • upgrade на старата ви аналогова система без да прекарвате нови кабели и да дупчите стени

Изберете IP система ако:

 • се нуждаете от резолюция над 1080p FullHD
 • искате да гледате и записвате видео от само една или две камери; в този случай можете да си спестите покупката на NVR и да прочетете нашата статия. Какво мога да направя само с една камера?
 • нуждаете се от безжично предаване на видеосигнал
 • просто искате най-добрата технолгоия и високата цена не ви тревожи

Все още имате въпроси? Изпратете ни запитване чрез формата за контакти или чат прозореца, който можете на откриете в долния край на екрана.

Този сайт използва бисквитки (cookies) и обработва лична информация съобразно ОРЗД (GDPR). Подробна информация можете да откриете в нашите Политика за "Бисквитките" и Декларация за поверителност.

Поръчка

Доставка (Еконт/Спиди)

Поръчайте сега и получете в периода 1 - 2 октомври 2020г.

Безплатна
Отстъпка за количество - 0%
Общо
Начин на плащане
Адрес за доставка

Нужен ни е само вашия ЕИК номер, а всичката останала информация ще вземем от Търговския регистър. След поръчката наш сътрудник ще ви се обади за да потвърди данните.

Вашата поръчка бе приета успешно

Благодарим ви!

Ще се свържем с вас до един работен ден

за да потвърдим поръчката ви

След което куриер ще достави поръчката

до вашия адрес

Благодарим ви за доверието!


Тъй като сте поръчвали и преди при нас, няма да ви притесняваме по телефона за потвърждаване на поръчката ви


Ако все пак желаете да ви се обадим за уточнение - натиснете тук