* Тази статия е писана през далчената 2017 и може да съдържа остаряла информация.

Натиснете тук, за да прочетете актуланта ни статия за избор на камери.

В нея сме описали всички подробности, които трябва да вземете предвид при избора ви на камера в днешни дни.

Настройването и работата с DVR рекордер е едно от най-плашещите за начинаещи потребители начинания, затова с тази статия се надяваме да ви помогнем да разберете как да се възползвате от всички функции на вашия DVR и по този начин да извлечете максимума от него. Инструкциите в тази статия се отнасят за рекордери с марка Hikvision, но са валидни за всички съвременни рекордери с уговорката, че имената на някои от изброените менюта може да са малко по-различни.

Свързване към DVR

Първото нещо, което трябва да направите с вашия нов рекордер е да се свържете с него, така че да можете да гледаме видео от камерите и да го настроите. Това е и може би най-сложната стъпка, затова ще се спрем подробно на нея и ще изброим всички начини да направите това.

Преди да направите каквото и да било трябва да включите рекордера в електрическата мрежа чрез захранващия адаптер, който върви в комплект с него. Ако рекордерът няма инсталиран хард диск е добре да направите и това като следвате инструкциите от статията ни “Монтаж на Хард диск”.

Освен ако не използвате първия от следващите методи (директна връзка с монитор), трябва да свържете рекордера с интернет. За целта трябва да го свържете към рутер. Рутерът е устройството, което ви позволява да използваме интернет на всичките ви устройства вкъщи - представлява малка кутия с антена. Свързването става посредством UTP / LAN кабел (кабел за Интернет). Ако в комплекта на рекордера няма такъв, трябва да си купите един, а това можете да направите във всеки магазин за компютри. Единия край на кабела включвате в съответния порт на рекордера, а другия - в някой от свободните портове на рутера (обикновено има 4 такива).

След това можете да изберете най-удобния за вас метод от следните:

Директна връзка с монитор и мишка

Това е най-лесният метод, но и най-непопулярният в последно време. Причината за това е, че трябва да разполагате с отделен монитор специално за рекордера, вместо да използвате компютър, смартфон или таблет за целта. Въпреки това ако имате стар монитор това е най-лесният начин. Нужно е само да включите монитора в някой от видео изходите и да включите мишка в някои от USB портовете на рекордера (повече за изходите можете да прочетете в статията ни по въпроса). Веднага след това на монитора ще се появи менюто на рекордера, а какво можете да правите там ще разберете в следващата точка.

Свързване чрез софтуер за компютър

Това е стандартният начин за връзка с рекордер и е най-често използваният.

Всеки рекордер пристига с диск със софтуер за компютър. За удобство можете да изтеглите този софтуер и от сайта на производителя. Най-често търгоците публикуват и линкове за сваляне на страниците си.

След като изтеглите, инсталирате и стартирате въпросния софтуер ще видите прозорец с няколко основни раздела - Live View, Playback, Device Manager. Отворете последния от тях. В него ще откриете две таблици - една с вече свързани устройства и една с налични за свързване устройства. Във втората ще видите и вашия рекордер. Нужно е да го изберете и да кликнете на добавяне (add). Ще се появи прозорец, в който да въведете потребителско име и парола за достъп. Тях можете да откриете на кутията на рекордера или на дъното му. Всеки производител използва едни и същи имена и пароли за всеки рекордер, така че в краен случай можете да ги потърсите и в Интернет. Обикновено са нещо елементарно като admin // 12345. След като ги въведете, рекордерът ще се премести в графата с вече добавени устройства. Сега вече можете да гледате видео и да го настройвате, както сме описали подробно в следващата точка.

Свързване чрез браузър

Най-бързият начин за връзка и настройване на рекордера е използването на браузър (ппрограмата която използвате за да отваряте Интернет страници). Тъй като всеки компютър, смартфон или таблет има такъв, този метод ви позволява да се свързвате с рекордера чрез всякакви устройства без да е нужно да качвате специализиран софтуер. Важно е да се знае, че не всички рекордери позволяват гледане на видео през браузър, но относно настройването няма никакви ограничения.

За да се свържете с рекордера е нужно просто да въведете IP адреса му в полето за интернет адрес. Основният въпрос тук е: “Какъв е IP адресът на рекордера?”. За жалост той няма еднозначен отговор - в зависимост от рекордера, локалната ви мрежа и броя свързани устройства (компютри, смартфони и др.), той може да е различен. Най-лесният начин да разберете адреса му е да се върнете на предишната точка - в Device Manager менюто на софтуера можете да видите IP адреса на рекордера. Най-често използваната практика е точно такава - инсталирате софтуера на рекордера, пускате го, виждате IP адреса му, след което работите само през браузъра. По-опитните потребители могат и изобщо да не качват софтуер - достатъчно е само да влязат в менюто на рутера, където могат да видят какви устройства са свързани към него и какви IP адреси използват те.

След въвеждането на IP адреса в полето за адрес ще се зареди Интернет страница, която изглежда много подобно на софтуера на рекордера. Съответно трябва да следвате същите инструкции като при използването на софтуер, а именно - да въведете името и паролата за достъп.

Свързване чрез смартфон, таблет или друго мобилно устройство

В последно време всички производители, освен софтуер за компютър, предоставят и приложения за мобилни устройства, с които можете да гледате на живо и да връщате записи. За сметка на това пък, възможностите за настройка са минимални, така че най-добре и да си изтеглите такова приложение след като сте настроили рекордера и да го използвате само за дистанционно наблюдение.

За разлика от PC софтуера, който е почти идентичен при всички производители и модели, мобилните приложения на различните марки предоставят различни начини за свързване. Най-често просто трябва да следвате инструкциите, но за ваше улеснение ще изредим и най-популярните начини за свързване:

За разлика от предишните методи, мобилните устройства имат камера. Повечето приложения се възползват от нея и ви дават възможност да се свържете към рекордера като просто сканирате QR кода, отпечатан на дъното му.

Въвеждане на сериен номер. При проблем с камерата или липса на такава можете просто да въведете серийния номер на рекордера, който също е отпечатан на дъното му.

В случай на проблем с предишните подходи, мобилните приложения ви дават възможност и за ръчно добавяне, което става по подобие на свързването през браузър. Приложението ще изиска от вас IP адрес, име и парола.

Гледане на живо и записи

Без значение как сте се свързали (през браузър, софтуер, мобилно приложение или монитор), в Live View секцията можете да видите картина от всички свързани камери, да се фокусирате само върху една от тях и да управлявате (ако са моторизирани).

В Playback менюто можете да преглеждате записи от всяка една камера, както и да свалите снимка или отрязък от видео. Ако сте настроили рекордера да записва само при засичане на движение (повече за това - в края на статията) можете много лесно да се ориентирате кога е имало такова като погледнете към времевата линия под видеото. На нея с цветова индикация е обозначено кога има запис.

Настройване на DVR

След като сте се свързали с рекордера е време да отделите малко време и да направите някои настройки, които ще ви позволят да извлечете максимума от техниката, с която разполагате. Тези настройки не могат да бъдат направени през мобилното приложение, затова трябва да използвате някои от другите методи за свързване.

Ще изброим най-полезните настройки, които си струва да направите. Всички от тях се намират в меню Configuration.

Смяна на парола

Най-вероятно още след свързването, рекордерът ще изиска от вас да смените потребителското име и парола, но и да не го направи е препоръчително да го направите сами. В противен случай рискувате недоброжелатели (хакери) да получат достъп до него и да ви наблюдават.

Това става като потърсите меню наречено Security, Administration или Users. В него ще намерите списък с потребителски имена, които имат достъп до рекордера, и бутони, които ви позволяват да редактирате или изтривате или добавяте още потребители,.

Настройване на резолюция и картина

При първото пускане на рекордера е препоръчително да погледнете основните настройки за запис на видео. Това можем да направите в меню Camera Settings. Важно е да се обърне внимание, че през него настройвате камерите една по една. За щастие след като настроите една камера можете да копирате настройките и към всички останали.

Там е добре да се уверите, че камерите ви записват на максимална резолюция, качество и кадри в секунда. Това става в подменю Video Settings. При камерите с микрофон в това меню от настройката Video Type или Recording Type можете да изберете дали камерата да записва само видео или видео и звук.

В подменю Display Settings ще намерите и настройки като баланс на цветовете, контраст, осветеност и др. По подразбираме камерите идват с балансирани настройки, които дават задоволителен резултат в почти всички сценарии. Въпреки това можете да направите някои фини настройки, за да извлечете най-доброто от техниката, с която разполагате.

Чрез това меню могат да се настройват изключително много настройки, затова ще се спрем само на по-важните от тях.

  • Основни - Brightness, Contrast, Saturation, Hue, Sharpness. Всеки уред, който записва или показва картина има подобни настройки, така че най-вероятно вече сте се сблъсквали с тях ако сте настройвали телевизор или монитор.
  • Day / Night Switch - при камерите с нощно виждане, тази функция се включва автоматично когато светлината на сцената стане твърде малко. За жалост камерите не са достатъчно умни за да преценят кога е правилният момент. Понякога нощното виждане се включва докато все още е достатъчно светло или пък обратното. Ако след преглед на записите установите, че това се случва и при вас, трябва да настроите чувствителността (sensitivity). По-високата стойност значи по-рано включване на нощното виждане, а ниската - по-късно.
  • DNR & DWDR - Ако сте инвестирали в по-скъпи камери с екстри като DNR шумов филтър или DWDR, ще откриете настройки и за тях (обикновено наречени Backlight и Image enhancement). Добре е да се уверите, че двате функции са включени. И при двете можете да регулирате нивото на подобренията според вашите предпочитания.

Останалите настройки са най-разнообразни. Някой нямат нужда от обяснение (например завъртане на картината), за останалите най-бързият и лесен подход за начинаещи е просто да експериментирате като сменяте различните им стойности и да гледате как това се отразяват на картината.

Настройване на запис и аларми

Основната цел на рекордера е да записва видео, така че е редно да обърнете внимание и на настройките за запис. Те се намират в меню Storage или HDD Settings.

Когато си купите нов рекордер (респективно с нов хард диск) обикновено не можете да правите запис на него, тъй като не е форматиран. Някои рекордери издават и звуков сигнал (аларма), докато дискът не се форматира. За да стане това трябва от използвате опцията Format, която ще форматира диска или иначе казано - ще го приготви за работа.

След форматирането на диска е време да решите кога ще се прави запис. Както и в предишната точка тази настройка се прави отделно за всяка камера, като отново имате възможност да настроите една и да копирате настройките и за останалите. Имате възможност да нагласите всяка камера да записва непрестанно, само при засичане на движение или при алармено събитие.

Това става от меню Camera Settings -> Schedule. Също така можете да направите седмичен график с различни настройки за различни периоди от време. Най-популярният начин за настройване е просто да се прави запис при засичане на движение. Така не пропускате нищо и използвате най-малко място на хард диска. Ако вашият случай е по-спеицифичен разполагате с голяма гъвкавост. По желание можете да настроим и времето за запис преди и след настъпване на движението.

След като приключите с настройките за запис е добре да проверите настройките за разпознаване на движение. Те се намират в меню Camera Settings -> Motion, Events или Alarms. В него можете да:

  • Пуснете или спрете изцяло засичането на движение
  • Да настроите чувствителността му - понякога дребните движения не ви интересуват или пък обратното - искате да правите запис дори и ако прелети муха. За целта можете да настроите чувствителността на засичането
  • Да обозначите в кои зони да се извършва засичане. Ако камерата е насочена към прозорец или е монтирана навън най-вероятно не ви интересуват определени движения (например когато по улицата минават коли). За целта трябва да изключите тези площи от зоната за засичане.

Известяване в случай на проблем

За да сме сигурни, че системата ви работи безпроблемно, без да се налага да проверявате това всеки ден, можете да отворите меню Exceptions.

Там можете да настроите какво да се случва ако рекордерът установи проблем в системата. Такива проблеми могат да са повреден хард диск, мрежови проблеми, повредена камера и т.н. За всеки един проблем можете да инструктираме рекордера какво да прави. Най-често използвана настройка е звуково известие - при проблем рекордерът издава аудио сигнал (обикновено като автомобилна аларма) през определен период от време докато не отстраните проблема.

Заключение

Описаният в тази статия процес за настройване на DVR изглежда сложен на първо четене, но на практика отнема не повече от 10-15 мин. Още повече, че настройките се правят само веднъж, след което само гледате видео на живо или записи.

Ще се радваме да ни споделите дали тази статия ви е била полезна, какви затруднения сте срещнали при следването на инструкциите и дали не сме пропуснали някоя важна за вас подробност. Всичко това можете да направите като оставите коментар или се свържете с нас чрез формата ни за контакти или чат прозореца в дъното на екрана ви.

Още от Как да избера камера?

Стандарти за видеонаблюдение - Аналогови, HD-TVI, HDCVI и IP

Водоустойчиви, прахоустойчиви и вандалоустойчиви камери

Как да си избера камера?

Захранване на камери

Куполна, Булет или Комактна - как да изберем правилната форма

Как да изберете перфектния бебефон?

Какво са цифровите подобрения на картината?

Колко струва да имам видеонаблюдение?

Какво е резолюция и защо е важна?

Кои са качествените марки във видеонаблюдението?

Окабеляване на системи за видеонаблюдение

Как да монтираме сами камера за видеонаблюдение

5G Мобилни Мрежи и 5GHz WiFi: Разлики, Предимства и Приложение в съвременните камери

Какво можете да постигнете с една камера

Разликите между цифрово увеличение и оптично увеличение

Всичко което трябва да знаете за обектива на камерите

Какво е PTZ (управляеми) камери?

Как да монтираме хард диск в рекордер?

Монтаж на аналогова система за видеонаблюдение

Този сайт използва бисквитки (cookies) и обработва лична информация съобразно ОРЗД (GDPR). Подробна информация можете да откриете в нашите Политика за "Бисквитките" и Декларация за поверителност.

Поръчка

Доставка (Еконт/Спиди)

Поръчайте сега и получете в периода 1 - 2 април 2024г.

Безплатна
Отстъпка за количество: 0%
Общо
Начин на плащане
Адрес за доставка

Нужен ни е само вашия ЕИК номер, а всичката останала информация ще вземем от ДДС регистъра (VIES). След поръчката наш сътрудник ще ви се обади за да потвърди данните.

Вашата поръчка бе приета успешно

Благодарим ви!

Ще се свържем с вас до един работен ден

за да потвърдим поръчката ви

След което куриер ще достави поръчката

до вашия адрес

Благодарим ви за доверието!


Тъй като сте поръчвали и преди при нас, няма да ви притесняваме по телефона за потвърждаване на поръчката ви


Ако все пак желаете да ви се обадим за уточнение - натиснете тук