* Тази статия е писана през далчената 2017 и може да съдържа остаряла информация.

Натиснете тук, за да прочетете актуланта ни статия за избор на камери.

В нея сме описали всички подробности, които трябва да вземете предвид при избора ви на камера в днешни дни.
За да свържете една камера със записващо устройство (рекордер) или рутер ви е нужен кабел. За щастие кабелите, които се използват за системи за видеонаблюдение са евтини и лесно достъпни. В тази статия ще обясним накратко какви кабели са ни нужни и ще споделим някои трикове при окабеляването. Ако се интересувате от самото полагане на кабелите - можете да преминете направо към последната секция от статията.

Типове кабел

За аналогови системи - Коаксиален кабел

За аналоговите, HD-TVI и HDCVI системите се използва коаксиален кабел. Този тип кабел се използва за множество цели и ако някога сте имали кабелна телевизия, значи сте го виждали да виси от гърба на телевизора ви. Самият кабел е съставен от 4 слоя - в сърцевината си има проводник (обикновено медна жичка), който провежда сигнала. Проводникът е увит в пластмасова изолация, върху която има метална оплетка, която предпазва сигнала от смущения. Върху нея има друг пластмасов защитен слой, който предпазва кабела от влага, прах, UV лъчи, гризачи и други външни фактори. Коаксиалният кабел се използва за предаване на сигнал на разстояния от няколко метра до хиляди километри (първият трансатлантически телефонен разговор е бил проведен през коаксиален кабел, свързващ Канада и Шотландия).

Ако сте чели статията ни за Захранване на камери, знаете, че можете да захранвате камери през същия кабел, който пренася сигнала, и така да елиминирате нуждата от отделни захранвания / адаптери за всяка камера. За целта се използва една специална разновидност на коаксиалния кабел, наречена RG-59+2×0.75 или сиамски кабел. Той представлява стандартен RG-59 коаксиален кабел, към който са прикрепени две захранващи жици с диаметър 0.75мм. По такъв кабел можете да предавате видеосигнал:

  • С резолюция 720p HD на разстояния до 500м
  • С резолюция 1080p Full HD на разстояния до 300м

За IP системи - UTP кабел

Както вече сме писали в статията ни за Стандарти за видеонаблюдение, IP системите работят на принципа на Интернет, което значи, че за тях ви е нужен UTP кабел (известен и като “интернетски” кабел). Във въпросния кабел има 8 проводника, усукани по двойки. Това, което е важно да знаете е, че за разлика от коаксиалният кабел, при UTP има ограничение на дължината от 100м. В редките случаи, когато е нужен по-дълъг кабел е нужно да се използват усилватели на сигнала на всеки 100м.

Конектори

За да свържете камерите и рекордера / рутера с кабел са нужни конектори, които да включите във въпросните устройства.

За аналогови системи - BNC и захранващи конектори

Както вече казахме, сиамският кабел е комбинация от 2 кабела, което значи, че има нужда от два конектора от всяка страна.

За “същинския” коаксиален кабел, по който минава видео сигналът, се използват BNC ( Bayonet Neill–Concelman ) конектори. Те могат да бъдат мъжки и женски. Камерите и рекордерите са оборудвани с мъжки конектори, от двете страни на кабела се поставят идентични женски конектори. Включването на конекторите е много лесно - притискате ги един към друг и завъртате докато се заключат (подобно на LED крушка). Изключването става по аналогичен начин - завъртате и издърпвате.

За захранването на камерите се използват стандартни DC конектори. Почти всеки уред, който се захранва с адаптер ползва такива ( рутери, епилатори, винтоверти и др. ). От страната на кабела, която влиза в камерата се монтира мъжки конектор, а от другата страна - женски. В женският конектор се включва захранващ адаптер или разклоняващ (splitter) кабел.

За цифрови (IP) системи - RJ45 конектори

RJ45 се наричат тези конектори, които включвате в компютъра си, за да имате Интернет. При включване в RJ45 букса, конекторът щраква и се закрепя. За да го откачите - натискате щифтчето в горната му част и дърпате. При RJ45 конекторите няма мъжки или женски разновидности - от двете страни на кабела има идентични конектори.

Окабеляване и свързване

Сега е време да видим как да използваме тази теория в практиката

Полагане на кабелите

За да свържете всички камери с рекордера или рутера, трябва да прекарате кабел от всяка камера до въпросното устройство. Самото полагане на кабелите (прикрепянето им към стени или тавани) зависи много от това дали обектът вече е обзаведен или в момента се изгражда / ремонтира.

Ако още се изгражда или ремонтира ( т.е. стените не са шпакловани ) можете да вградите кабела в стените (както се вграждат кабелите, които захранват контактите и ключовете). За целта е нужно да знаете къде ще са разположени камерите и рекордера и си осигурите нужните кабели и конектори. След това просто трябва да кажете на майсторите / строителите да ги вградят в стените и тавана, така че да се показват само на местата, където ще монтирате устройствата си.

Ако разполагате с вече обзаведен обект изниква предизвикателството как да окабелите без да загрозите интериора с кабели и дупки. Най-благоприятният случай е ако имате окачен таван - тогава можете да разположите кабелите над окачения таван, така че да не се виждат (повече за това в статията Монтаж на камери). Така единствените видими кабели ще са тези, които излизат от тавана и стигат до рекордера / рутера. Ако нямате окачен таван трябва да полагате кабелите по протежение на стените. Ако по ъглите на стаите имате по-високи первази, можете да скриете кабелите под тях, така че видимите кабели ще са от рекордера / рутера до перваза и от перваза - до всяка камера. Ако нямате такива первази можете да използвате кабелни канали - това са пластмасови тунели, които можете да прикрепите към стените или ръбовете между стените и пода (по подобие на первази) и да вкарате кабелите в тях. Каналите изглеждат малко по-приятно от “голите” кабели и можете да ги закупите в цвят, който подхожда на интериора ви. В краен случай можете просто да фиксирате кабелите със скоби и такер към стените. Отново е добра идея да пуснете кабелите по ъглите, така че обзавеждането ви (шкафове, печки, дивани и др.) да ги прикрие максимално.

Особености при окабеляването на аналогови системи

Тук трябва да вземете едно важно решение - дали да си поръчате кабели с фабрично монтирани конектори или сами да си ги монтират. Ако си купувате цяла система за видеонаблюдение, най-вероятно кабелите ще са включени в нея и е добре да се поинтересувате дали конекторите са монтирани или ще трябва да ги поставите сами.

Кабелите с фабрични конектори са удобни от гледна точка на това, че не е нужно да се занимавате с монтаж на конектори, но от друга страна имат следните недостатъци:

  • Висящи и стърчащи кабели - Повечето комплекти за видеонаблюдение пристигат с кабели с предостатъчна дължина (например по един 20м кабел за всяка камера), така че да можете да свържете камерите си без значение колко далече от рекордера са. В действителност рядко всички камери са на точно 20 метра от рекордера, така че след монтажа неизползваната дължина на всеки кабел ще ви остане “висяща”. Тези излишни кабели ще стоят зад рекордера ви, ще събират прах, а може и да спънат някого.
  • По-големи дупки - при почти всяка инсталация на видеонаблюдение се налага да се пробият дупки за кабелите в стени, врати и др. При фабричните BNC конектори трябва да пробиете по-големи дупки, през които да може да премине самия конектор, който е около два пъти по-дебел от кабела. След като прекарате кабела, в дупката ще остане луфт, през който може да проникне прах, влага, студ, топлина и дори насекоми.

Ръчното монтиране на BNC конекторите изисква малко повече време и усиилия, но крайният резултат е по-приятен за окото. Коаксиалният кабел се реже лесно с клещи и дори с по-голям кухненски нож. Самите конектори могат да бъдат монтирани от всеки с помощта на същите инструменти. Препоръчваме ви този вариант, тъй като само той ви гарантира изчистен и дискретен монтаж.

Особености при окабеляването на IP системи

Също като при аналоговите системи, и тук съществува възможността сами да поставите конектори на кабелите, но за целта ще са ви нужни специални клещи, които надали имате вкъщи. Отделно и самият монтаж е по-сложен и не е подходящ за начинаещи. Затова е най-добре да измерите внимателно колко кабел ще ви е нужен за всяка камера и да си поръчате кабели фабрични конектори и точна дължина (като добавите около един метър за всеки случай) от компютърен магазин или железария.

Важно е да споменем и че планирайки окабеляването на една IP система трябва да решите дали ще използваме Power over Ethernet за захранването на камерите или ще захранвате всяка камера с отделен адаптер. В първият случай ви трябва рекордер или суич с тази екстра (повече по въпроса можете да прочетете в статиите ни за Входовете на рекордерите и Захранване на камери), а във втория случай - трябва да знаете, че трябва да си купите по един 12V DC адаптер за всяка камера, с който да я включите в най-близкия контакт.

В случай, че искате да научите още за окабеляването на системи за видеонаблюдение, пишете ни чрез формата ни за контакти или чрез чат прозореца в долния десен ъгъл на екрана ви.

Още от Как да избера камера?

Куполна, Булет или Комактна - как да изберем правилната форма

Как да монтираме хард диск в рекордер?

Разликите между цифрово увеличение и оптично увеличение

Как да си избера камера?

Колко струва да имам видеонаблюдение?

Как да монтираме сами камера за видеонаблюдение

Какво е PTZ (управляеми) камери?

Захранване на камери

Монтаж на аналогова система за видеонаблюдение

Всичко което трябва да знаете за обектива на камерите

Какво можете да постигнете с една камера

Кои са качествените марки във видеонаблюдението?

Какво е резолюция и защо е важна?

Какво са цифровите подобрения на картината?

Водоустойчиви, прахоустойчиви и вандалоустойчиви камери

5G Мобилни Мрежи и 5GHz WiFi: Разлики, Предимства и Приложение в съвременните камери

Как да изберете перфектния бебефон?

Как се работи с DVR рекордер?

Стандарти за видеонаблюдение - Аналогови, HD-TVI, HDCVI и IP

Този сайт използва бисквитки (cookies) и обработва лична информация съобразно ОРЗД (GDPR). Подробна информация можете да откриете в нашите Политика за "Бисквитките" и Декларация за поверителност.

Поръчка

Доставка (Еконт/Спиди)

Поръчайте сега и получете в периода 19 - 22 април 2024г.

Безплатна
Отстъпка за количество: 0%
Общо
Начин на плащане
Адрес за доставка

Нужен ни е само вашия ЕИК номер, а всичката останала информация ще вземем от ДДС регистъра (VIES). След поръчката наш сътрудник ще ви се обади за да потвърди данните.

Вашата поръчка бе приета успешно

Благодарим ви!

Ще се свържем с вас до един работен ден

за да потвърдим поръчката ви

След което куриер ще достави поръчката

до вашия адрес

Благодарим ви за доверието!


Тъй като сте поръчвали и преди при нас, няма да ви притесняваме по телефона за потвърждаване на поръчката ви


Ако все пак желаете да ви се обадим за уточнение - натиснете тук